Bakan Uraloğlu, X'in akıbeti hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 2020'de yürürlüğe giren sosyal medya yasasına göre, Türkiye’de günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal medya ağlarının Türkiye'ye temsilci ataması zorunlu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, X'in (Twitter) henüz temsilci atamadığını hatırlattı. 

SpaceX'e dişli rakip! Boeing ilk insanlı uzay aracı Starliner'i fırlatacak SpaceX'e dişli rakip! Boeing ilk insanlı uzay aracı Starliner'i fırlatacak

Donanımhaber'in derlediği bilgilere göre, Uraloğlu, X'in temsilci atamadığı için reklam yasağı uygulamasının devam ettiğini ve bant daraltma yasağının da gündemde olduğunu açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, basın mensuplarının bu konu hakkındaki sorusu üzerine, “Hala ‘X’ Türkiye’ye temsilci atamadı. Bununla ilgili bir kanuni düzenleme de gerekecek. Görüşmelerimiz hala devem ediyor. Yürürlükte olan bir reklam yasağı var. Devamında bu dediğiniz de (bant daraltma) gündemimizde.” şeklinde konuştu. 

X'E 40 MİLYON TL İDARİ PARA CEZASI VERİLDİ 

Elon Musk'a ait olan sosyal medya platformu X'e temsilci atamadığı için 40 milyon TL idari para cezası verilmiş ve reklam yasağı getirilmişti. Bu yasak kapsamında Twitter (X), Türkiye'deki markalardan reklam alamıyor ve bu da platformun geliri açısından büyük bir maddi kayba yol açıyor. Twitter, Türkiye’deki kullanıcılara sadece yurt dışından aldığı reklamları gösterebiliyor.

Bakan Uraloğlu'nun bant daraltmanın yolda olduğu yönündeki açıklamalarına bakılırsa, X'i önce yüzde 50 bant daraltma cezası ve ardından yüzde 90’a kadar bant daraltma cezası bekliyor.

BANT DARALTMASI OLURSA NE OLUR?

Peki, X'e bant daraltma uygulanırsa ne olacak? Kullanıcılar açısından uygulamanın kullanımı zayıflayacak. Zira, bant daraltma cezası uygulanırsa Twitter’a erişim yavaşlayacak. Yüzde 50 bant daraltma cezası uygulandığında yoğun zamanlarda X platformuna erişim problemi yaşanacak. Yüzde 90 bant daraltma cezası ise Türkiye’deki pek çok kullanıcının Twitter’a erişememesine neden olacak.

Meta’nın 2023 yazında X'e rakip olarak piyasaya sürdüğü sosyal medya platformu Threads, geçtiğimiz hafta, Rekabet Kurumu’nun kararıyla 29 Nisan’dan itibaren Türkiye’de geçici olarak kapatılacak.