Bağımlılık, bireyler için sadece fiziksel değil, aynı zamanda ruhsal bir mücadeleyi de beraberinde getirir. Türkiye Yeşilay Cemiyeti bünyesinde faaliyet gösteren Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM), bağımlılıkla mücadelede önemli bir rol üstleniyor.

YEDAM, 107 merkeziyle Türkiye genelinde ve KKTC'de hizmet veriyor. 115 YEDAM Danışma Hattı üzerinden ücretsiz olarak ulaşılan merkezler, bağımlılıkla mücadele eden bireylere destek sağlıyor. Açıldığı günden bu yana 1 milyonu aşkın çağrı alan YEDAM, 300 bine yakın kişiyle birebir görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde 22 bin 240 kişi madde ve alkol bağımlılığından kurtulma sürecine destek ararken, tütün ve sigara bağımlılığı için 16 bin 48 kişi, kumar bağımlılığı için 10 bin 511 kişi ve teknoloji bağımlılığı için 2 bin 331 kişi yardım talep etti.

YEDAM'ın sunduğu sosyal destek hizmetleriyle bağımlılıkla mücadele eden bireylerin yanında olması, sadece profesyonel destek değil aynı zamanda duygusal destekle de mücadeleyi güçlendiriyor. Bağımlılıkla mücadele, toplumun her kesimini ilgilendiren bir konu olduğu için YEDAM'ın geniş kapsamlı hizmetleri, toplumda farkındalık yaratma noktasında da önemli bir görev üstleniyor.