Kacır, "Geliştirdiğimiz milli hava-hava füzeleri GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN, İHA ve insansız deniz aracı platformlarından atılabilecek yeni nesil füze ailesi KUZGUN 2024'te Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine girecek" dedi 

Kacır, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2024 yılı bütçelerine ilişkin yaptığı sunumda, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda sanayiyi Avrupa Birliği Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'na hazırladıklarını söyledi. 

"İMALATÇILARIN YATIRIM FAALİYETLERİNİ DESTEKLEYECEĞİZ"

Dünya Bankası işbirliğiyle 450 milyon dolar bütçeli Yeşil Sanayi Projesi'nde, KOBİ'ler başta olmak üzere imalatçıların AR-GE ve yatırım faaliyetlerini destekleyeceklerini belirten Kacır, "Önümüzdeki dönemde dijital ve yeşil dönüşüm desteklerini daha da kuvvetlendireceğiz." dedi. 

Teknoloji girişimlerinin sayısını artıracak Turcorn100 programını başlattıklarını hatırlatan Kacır, 182 girişime toplam 590 milyon lira yatırım yapılarak bir kaldıraç etkisi oluşturulduğunu, bu girişimlerin toplam 23,1 milyar lira sermaye kaynağına eriştiğini kaydetti.

"50 BİNİN ÜZERİNDE PROJE TÜBİTAK'LA SERGİLEDİK" 

Mehmet Fatih Kacır, bu yıl 33 bin bilim insanı ve öğrenciye TÜBİTAK eliyle 2,3 milyar lira destek sağladıklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Doktora burslarımızı aylık 20 bin liraya, doktora sonrası araştırma burslarımızı 25 bin liraya yükselttik. Uluslararası ve Bölgesel Bilim Olimpiyatları'nda öğrencilerimiz bu yıl rekor kırarak 12'si altın toplam 71 madalya aldı. Slovenya'da düzenlenen 12'nci Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı'nda Türkiye iki altın ve iki gümüş madalyayla ülke sıralamasında 2'inci oldu. Dünyanın en büyük bilim ve mühendislik Yarışması ISEF'te 12 lise öğrencimiz ödül aldı. Tüm illerimizden 3 bin 300'den fazla okuldaki 250 bin öğrencinin 50 binin üzerindeki projesi TÜBİTAK bilim fuarlarında sergilenecek. Ülkemize yenilikçi bir fen lisesi modeli kazandırmak üzere kurduğumuz TÜBİTAK Fen Lisesi'nde öğrenci sayımız 270'e ulaştı. Bu yıl 10 bin lisans ve ön lisans öğrencimizi TÜBİTAK araştırma projelerinde destekledik."

"5 AVRUPA DİJİTAL İNAOVASYON MERKEZİ KURACAĞIZ"

Uluslararası Lider ve Genç Araştırmacılar programlarıyla 199 lider bilim insanının Türkiye'ye geldiğini belirten Kacır, İstanbul ve Kocaeli'de açtıkları yeni nesil yazılım okullarında 692 öğrenciye ücretsiz yazılım eğitimi verdiklerini söyledi. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, bilim merkezi sayısını 19'a çıkardıklarına işaret ederek, yıl sonuna kadar 7 bilim merkezini daha hizmete açacaklarını dile getirdi. 

AR-GE programı Ufuk Avrupa kapsamında, 405 projede 233 milyon avroluk fonu Türkiye'ye kazandırdıklarını ifade eden Kacır, "Gümrük Birliği, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Dijital Dönüşüm ana eksenlerinde AB mevzuatını uyumlaştırma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 7,5 milyar avro bütçeli Dijital Avrupa Programı'na katıldık. Program kapsamında süper bilgisayarlara, yapay zeka test ve deney tesislerine, açık veri alanlarına KOBİ'lerimiz ve araştırmacılarımız için erişim imkanı sağlayacağız. Ülkemizde 2024'te, 5 Avrupa Dijital İnovasyon Merkezi kuracağız." dedi. 

"104 KOBİ PROJESİNİ DESTEKLEDİK"

Bu yılın 10 ayında 4 bin hazır ambalajlı ürünü, üreticisinde denetlediklerini de aktaran Kacır, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleriyle, 25 bin sanayi ürününe yönelik denetim gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Kacır, yılbaşından bu yana 61 işletmeye 5,2 milyar lira destek sağladıklarını belirterek, "KOBİ Finansman Destekleri ile 4,5 milyar liralık kredi hacmi oluşturduk. Acil Destek Programları ile sel ve yangın felaketlerinden etkilenen KOBİ'lerimizin de yardımına koştuk. 2 bin 375 KOBİ'mizin 505 milyon lira krediye faizsiz erişimini sağladık. Son bir yılda ithal ürünleri yerlileştirmeye yönelik 104 KOBİ projesini destekledik." dedi.

"İLK MİLLİ UYGUMUZUN TESTLERİNİ TAMAMLADIK" 

Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'yi uzaya fırlattıklarını hatırlatan Kacır, şöyle devam etti:

"Elektro optik kamerasından haberleşme ekipmanlarına, uçuş bilgisayarından yazılımlarına milli olarak tasarlayıp ürettiğimiz uydumuz ile dünyanın herhangi bir yerinden hiçbir sınırlandırma olmadan görüntü alabiliyoruz. Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu Türksat-6A'nın testlerini büyük ölçüde tamamladık. Uyduyu önümüzdeki aylarda fırlatmayı hedefliyoruz. Geliştirdiğimiz milli hava-hava füzeleri GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN, İHA ve insansız deniz aracı platformlarından atılabilecek yeni nesil füze ailesi KUZGUN, 2024'te Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine girecek. Açık denizlerde Türk donanmasını düşman tehditlerine karşı uyaracak düşük frekansları algılama kabiliyetine sahip milli sonarı geliştiriyoruz."

Mehmet Fatih Kacır, askeri hava trafik kontrol yazılımını millileştirdiklerini ve 3 askeri havaalanında devreye aldıklarını da söyledi. Milli Uzay Programı ile Türkiye'nin uzaydaki yetkinliklerinin artırıldığını belirten Kacır, "Ay'a erişebilen sayılı ülkeler arasına girmemizi sağlayacak Ay Araştırma Programı kapsamında Milli Hibrit İtki Sistemimiz ile çalışan uzay aracımızın tasarımını tamamladık, üretim süreci devam ediyor. Uzaya Erişim ve Uzay Limanı Programı kapsamında, uzay araçlarını uzaya bağımsız gönderme kabiliyetine ve fırlatma teknolojilerine yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

Uyku Apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı? DMM’den açıklama geldi! Uyku Apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı? DMM’den açıklama geldi!

"TASARIM BAŞVURULARINDA DÜNYADA 3. SIRADAYIZ"

Türkiye'de 2002'den bu yana, bir yılda gerçekleşen yerli patent başvurularının sayısının 414'ten 9 bin 9'a, yerli patent tescilleri sayısının ise 73'ten 3 bin 407'ye yükseldiğini vurgulayan Kacır, şunları söyledi:

"Dünyada yerli patent başvurularında 13'üncü, marka başvurularında 5'inci, tasarım başvurularında 3'üncü sıradayız. Bu yıl yerli tasarım başvurularında Avrupa birinciliğine yükseldik. Uluslararası başvurular kapsamında ülke sıralamasına göre, 1771 patent başvurusuyla 16'ıncı, 2 bin 550 marka başvurusuyla 8'inci ve 505 tasarım başvurusuyla 11'inci sırada yer aldık. Bugün 1487'ye ulaşan tescilli coğrafi işaretimizle ülkemizin tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtılmasına farklı bir düzlemde katkı sağlıyoruz."

Kacır, Türkçe'nin en kapsamlı sosyal bilimler, mühendislik, doğa bilimleri, sağlık ve yaşam bilimleri terimleri sözlüklerini güncellediklerini aktararak, "Milli Mücadelenin Yerel Tarihleri Projesi ile 12 ciltlik bilimsel eseri basıma hazırladık. Türk Maarif Ansiklopedisi'ni önümüzdeki yıl yayımlamayı hedefliyoruz." dedi.
 
Bu yıl laboratuvarlarda 70 binden fazla test ve kalibrasyon hizmeti gerçekleştirdiklerini dile getiren Kacır, ithalat denetimi süreçlerini yalınlaştırdıklarını, 115 bin ürün denetimi yaparak 3 bin 200 uygunsuz ürünün Türkiye'ye girişini engellediklerini belirtti. 
Kacır, Togg'a tam araç ulusal tip onay belgesi, TÜRASAŞ tarafından üretilen milli elektrikli tren setine ise ulusal yeterlilik belgesi düzenlediklerini söyledi. 

TSE Ankara Kalite Kampüsü inşaatının büyük oranda tamamlandığını ifade eden Kacır, burada 40 bin metrekarelik laboratuvar alanıyla sanayicilerin test ve deney ihtiyaçlarının karşılanacağını sözlerine ekledi.