Tüm dünyanın ortak gündemi Coronavirüs, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan, tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs, ne yazık ki ülkemizde de yayılıp eve kapanmamıza sebep olmuştur. Ortaya çıkan virüsten korunmak adına çeşitli tedbirler alarak hem kendimizi hem sevdiklerimizi korumak durumundayız. Bu tedbirlerin en önemlisi elbette ki evde kalmak!

 Peki, bu süreçte sanat ve sanatlardaki durum?

 El sanatları bir ülkenin, kültürel kişiliğinin en canlı ve en anlamlı belgeleridir. Evet, biz sanatkârlar eve kapanma durumundan bir bakıma çok da şikayetçi değiliz. Aksine, kapalı ve yalnız kaldığımızda bu durumu değerlendirip bu durumdan ilham alarak eserlerimizi ortaya çıkarmaya devam ediyoruz. Şartlar ne olursa olsun sanat da başlı başına özgürlüktür, sanatkâr özgürdür.

Sanat insanın ruhsal açıdan besler ve kaygılardan uzaklaştırır. O halde herkesin bir el sanatı, uğraşı, hobisi mutlaka olmalıdır. Evde sizlere huzur verecek ve ilham verecek herkesin ilgi alanına göre birçok online kurslar ve siteler bulunmaktadır. Dilerseniz ücretsiz bir şekilde ulaşabilir, kendinize bir fikir, bir uğraş edinebilirsiniz.

Bir bakıma gözlemlediğim kadarıyla el sanatlarına ilgi epey artmış durumda. Bilhassa çocuklarımız ve kadınlarımız. Gerek resim çizmek, gerek örgü, nakış işleme güzel el emekleri ortaya çıkarmaktadırlar.

Endişe, kaygı, korku düzeyinin arttığı bu dönemde Coronavirüs ten en çok etkilenen 65 yaş üzeri oldu. Evlere kapanmışken büyüklerimizle eğlenceli ve onların mutlu olmasını sağlayacak sanat etkinlikleri her evde yapılabilir. Zamanlarını üretken geçirmeye çok ihtiyaçları var. Bir eser ortaya çıkardıklarında emin olun çok mutlu ve özgüvenli hissedecekler.

Peki, neler yapabilirler?

Kumaşlardan kukla, bez bebek, örgü bebekler yapabilir, şiir, mektup yazabilir, geri dönüşüm amaçlı atık malzemeleri boyayıp süsleyebilir ve tekrar kullanılabilir hale getirebilirler.

Böylelikle gerek büyüklerimizle gerek yavrularımız da bunun gibi etkinlikler yaparak bu yıpratıcı süreçten ilişkilerimizi sağlamlaştırıp, olabildiğince az olumsuz etkilenerek çıkabiliriz.

Evde kalın sanatla ve sevgi ile kalın değerli okuyucularımız...