Meslek seçimi ile ilgili kaygılar: Han- gi mesleği seçeceğini bilememek, Yete- neklerinin, ilgilerinin ne olduğunu bile- memek, ailenin meslek seçimine karış- ması. Gencin kaygılarını azaltmak için ailesinin yapabileceği en büyük yardım; onu anlamak, sorunları konusunda ya- nında olduğunu hissettirebilmektir. Ergen Gencin Aile İle İlgili Sorunu Ergenlik dönemi hem ergen için ve hem de ergenin ailesi için zor dönemdir. Anne-baba ile genç arasındaki birtakım problemler çıkmaktadır. Problemlerin çözümü ise ebeveyn ile ergen arasında etkili ve sağlıklı iletişim kurulmasından geçmektedir. Kuşak çatışmasının olum- suz ve sağlıksız boyutlara kadar erişme- sini önlemek, sağlıklı ve iyi bir iletişim yoluyla gerçekleşir. Gençlik ve Ahlakî Çöküntü Günümüz gençliğin problemlerin- den bir diğeri de ahlakî çöküntüdür. Ge- nel anlamda, ahlakî bozulmaların teme- linde dünyevileşme olgusu son derece önemlidir.

Dünyevileşme, kendini dünyanın çekiciliğine kaptırma, ona esir ha- line gelme anlamına gelir Günümüz in- sanının geçimden, zevk ve eğlenceden başka bir endişeleri yoktur. Dünyevileşme asrımız modern insanın en önemli sorunlarından biridir. Dünyevîleşme gün geçtikçe artmakta, insan zevk peşinde koşmaya başlamakta ve sadece tatmin arayışına girmektedir. Dünyevîleşen günümüz insanı, nefsini tatmin için her türlü yola başvurmaktadır. Bu bağlam- da gençlik; televizyonsuz, müziksiz, filmsiz, internetsiz, çetsiz ve cepsiz bir yaşantıyı artık düşünemiyor. Gençler, dinî duyarlılık kazanmamış iseler, ahlakî konularda sorunları olur. İçki, kumar, uyuş- turucu fuhuş, hırsızlık, kapkaç gibi kötü alışkanlıklar edinirler. Ayrıca stres, panik atak, depresyon, ruhsal bunalım ve sürekli tatminsizlik gibi sorunlar bu çağın hastalıkları olarak görülmektedir. Tols- toy diyor ki: Ahlak kurallarını çiğnemeyin.

Zira öcünü çabuk alır. Ahlak bir defa bozulmaya yüz tuttu mu toplumda bir çatışma ve şiddet zuhur eder ve huzur, güven kalmaz. Dinî etkinin zayıflama- sı, ahlakî çöküntüye ve çeşitli sorunlara sebep olmaktadır. Günümüzde gençlerimizin birtakım sorunlara yenik düşmemeleri için şu hususlara dikkat etmeliyiz: Gençlere iyi bir aile terbiyesi verilmeli ve kendilerine anlayışlı olmalı. Gençlere sorumluluk bilinci verilmeli ve onlara gü- zel örnek olunmalı. Boş zamanlarını kitap okuyarak ve yararlı işler yaparak de- ğerlendirmeli. Maddî ve manevî yönden dengeli bireyler olarak yetiştirilmeli. Ailede ve okulda doğru bilgiler verilmeli. Onları anlamaya çalışmalı.

Gençler kötü arkadaş grubundan uzak durmalı ve iyi arkadaş edinmeli. Sigara, içki, kumar, uyuşturucu, fuhuş ve hırsızlık gibi kötü alışkanlıklardan ve onların edinileceği yerlerden uzak durmalı. Tabii ki, gençlerimize dinî ve manevî idealleri kazandırmak onların ruh sağlığı, yönünden son derece önemlidir. Nesli korumak ve sağlıklı bir toplum oluşturmak için gençleri- mize iyi bir din eğitimi verilmeli. Gençlerin kendilerini korumaları, dünya ve ahirette mutlu, huzurlu olmaları için inanç, ibadet ve güzel ahlak sahibi olmalarına yardımcı olmalıyız.