Allah’u Teala yaratmış olduğu bütün kullarına şu ilahi emri göndermiştir: “Benden başka ilâh yoktur, şu halde bana kulluk edin.”

Bu emirle birlikte yoktan var eden Allah (cc) yarattığı tüm canlıların kendisinden başka ilah olmadığını tasdik etmelerini, başka tanrının bulunmadığını, yalnız kendisine ibadet etmelerini ve yalnız kendisinden yardım geleceğini açık bir dille bizlere buyurmuştur.

İlk insandan itibaren çeşitli yolarla yeryüzündeki kullarına emirlerini bildiren Allah (cc), Kur’an-ı Kerim’de bilmemizi istediği kadarıyla biz aciz kullarına kendisini tanıtmıştır. O’nun hakkında en derli en açık bilgi veren tek olma tek yaratıcı vasfının kendisi olma inancını en sarih şekilde ifade eden ayet, Ayetel Kürsi’dir.

Ayetel Kürsi’nin anlamı şöyledir:

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur. O hayydır, kayyumdur. Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama. Göklerde ve yerdekilerin hepsi O’nundur. O’nun izni olmadan katında kim şefaat edebilir? O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir. O’nun bildirdiklerinin dışında insanlar, O’nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez. O, yücedir, büyüktür.”

Akıl sahibi olmak lazım. Akıl sahibi olmakta kasıt öyle aklı başında model insan değil; emir ve yasakları gözeten, haramlara karşı kırmızı çizgisinden dışarı sıyrılmayan, hayırda birbiriyle yarışan, ibadetlerini aksatmayan layıkıyla yerine getiren, hayır dua almakta koşturan, ilim talebesi gibi davranan, insanlığa hayır işlerinde bulunan; bir insan modelinden söz ediyorum.

Kolay değil elbette yukarıda saydıklarımı bir kisvede yapabilmek. Nitekim günümüzde daha zor. Birine sarılıyorsun ötekinden fire veriyor. Bir hayırda koştururken bir bakmışsın öteki yüzünde zarar hat safhada. Neresinden tutsan diğer taraftan kaybedilen bir dönem şu zaman.

Elbette alıkoymasın bu işlerden bizleri. Daha çok yapışmalı, daha çok istekli, durduğu yolda daha kararlı davranmalı insan. Yaratılış gayesini unutmamalı. Nankörlüğün karşılığı mümin olmamalı. Bir damla sudan yaratılan insanın, bir zaman sonra çıkıp kuvvetli bir çenesiyle düşman kesilmemeli.

En çokta yafta vurmamalı insan kendisine. Ahlaktan yoksun dememeli. İffetini korumalı, el sürdürtmemeli, tüm varlığıyla onu muhafaza etmeli.

Kuru bir söylemden ibaret çıkmamalı yukarıda söz ettiğim kelamlar.

Allah’u Teala her şeyi insanın faydasına olacak ve onu mutlu edecek şekilde yaratmıştır. Böylesi bir övgüye karşılık vermek çok zor olmamalı…