Bu gece pek mübarek bir gecedir. Allah’u Teâlâ’nın ilahi ihsan ve manevî hediyelerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi, samimi kalple Allah (c.c.)’a yönelenlerin affedilmelerinin çokça ümit edilmesi ve müminlerin samimiyet ve arzuyla Allah’u Teâlâ’ya yönelmeleri sebebiyle bu geceye Regaip denilmiştir.”
Bu gece Resûlullâh (sav) için salat-ü selâm getirmek, O (sav)’in varlığıyla iftihar ettiğimizin en temel göstergesidir. Ayrıca sıkıntıda olan tüm Müslümanlara dua edilmesi tavsiye edilir.
“Recep ayının ilk Cuma gecesine Regaip gecesi denir. Regaip, Arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be" kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. Regaip kelimesi Kur'an'da geçmemektedir. Ancak "reğabe"den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur’an’da sekiz yerde geçmekte ve "reğabe"nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır.
Terim olarak Regaip, Türkçe’ de kandil geceleri dediğimiz mübarek gecelerden biridir. Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Recep’in ilk cuma gecesi Regaip kandilidir. Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.
Regaip gecelerinde dua etmek, tövbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi çeşitli ibadetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür. Regaip, Peygamber Efendimizin (sav) ana rahmine düşmesini, yani annesi amine validemizin Hz. Muhammed'e gebe kalmasını ifade eder.
Kuran'ın "ve Rabbi’ne rağbet et" (İnşirah suresi-8) beyanı gereği, Regaip mana yönüyle kulun cenabı Hakk'a yönelerek Allah'a rağbet etmesi anlamını taşır.
Resûlullâh (s.a.v.) buyurdular ki: “Recep’in ilk Cuma gecesini ihya edene Allah’u Teâlâ kabir azabı yapmaz. Dualarını kabul eder. Yalnız, yedi kimseyi affetmez ve dualarını kabul etmez: Faiz alan veya veren, Müslümanları aşağı gören, anasına babasına eziyet edip karşı gelen çocuk; müslüman olan ve şeraite, dine uyan kocasını dinlemeyen kadın, şarkı ve çalgıcılığı sanat edinenler, livada ve zina edenler, beş vakit namazı kılmayanlar.”