Mirâç, rahmet ve hikmet dolu bu gecede, Peygamberimizin Mescid-i Aksâ'dan göklere yükselip Yüce Allah'tan vahiy almasıdır. Miracın hediyesi, Allah'a ortak koşmayan kimselerin günahlarının bağışlanacağı ve sonunda cennete girecekleri müjdesidir.

'Miraç' kelimesinin sözlük anlamı, göğe yükselmektir. 'Kendisiyle yukarı çıkılan şey, merdiven' anlamına gelen kelime, 'uruc' kökünden gelir ve dilimize, 'yüksek bir yere çıkmak' şeklinde de çevrilir.

Peygamber Efendimiz, Miraç gecesi, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi. Hz. Muhammed (sav), yolculuğunda 'Burak' adlı bir binekle seyahat etti.

Beş vakit namaz, miraç gecesinde farz kılındı, Allah'a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi verildi ve Miraç gecesinde 'Amenerrasulü' diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayeti indirildi.

Miraç Kandili'nde hangi ibadetler yapılmalı?

* Miraç Kandili'nin gündüzünde oruçlu olmak ve kandili böyle karşılamak hayırlıdır. Peygamber Efendimiz "Recep ayında bir gün ve gece vardır ki Receb'in 27. gecesidir. Kim o gün oruç tutar ve geceyi ibadetle geçirirse yüz sene oruç tutmuş ve yüz sene ibadet yapmış gibi olur" buyurdu.

* Miraç Kandili'nde Kur'an-ı Kerim okunmalı.

* Salat-u selam, kandil günü ve gecesinde tam manasıyla idrak edilerek bolca okunmalıdır.

* Bu mübarek gece kusur ve günahlarımızdan tevbe ve istiğfarda bulunmalı ve en az bir tesbih 'Estağfirullah' demeliyiz.

* Miraç Kandili'ni namaz kılarak, ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür.

* Miraç gecesi ve gündüzündeki namazları cemaatle kılmaya son derece gayret edilmelidir. Günümüzde, Koronavirüs salgının neden olduğu pandemi kapsamında alınacak önlemler göz önünde bulundurularak cemaat namazlarına özen gösterilmelidir.

* Kaza namazı bulunan kimseler, bu namazlarını kaza etmeye çalışmalıdır.

* Bu özel gecede tesbih namazı da kılınabilir; ancak üzerinde kaza namazı bulunan kimselerin bu gibi mübarek gecelerde nafile namaz yerine kaza namazı kılmaları daha yerinde olur. Bu sebeple kaza namazı olan kimseler bol bol kaza namazı kılmalı ve bu gece kılınacak bütün nafile namazları, kaza namazı olarak niyetlenmeli ve öylece kılmalılar.

* Ayrıca, aile bireyleriyle birlikte günün mana ve ehemmiyeti hakkında sohbetler edilmeli.

* Hayatın geçmiş günleri ve yılları hakkında muhasebe yapılmalı.