Son yapılan bir araştırma, insanlara cilt rengini veren pigmentasyonla ilgili genetik bağlantıları aydınlattı. Oklahoma Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi'nden bilim insanları, melanin adı verilen cilt pigmentini üreten genlerle ilgili önemli keşiflerde bulundu.

Araştırmada, cilt pigmentasyonunu etkileyen, daha önce bilinmeyen 135 gen tanımlandı. Toplamda 169 gen içerisinden seçilen bu genler, melanin üretimini farklı şekillerde etkiliyor. Özellikle KLF6 ve COMMD3 isimli genlerin, melanin üretiminde kritik rolleri olduğu ortaya çıktı.

KLF6 geninin insanlarda ve hayvanlarda melanin üretimini azalttığı, COMMD3 geninin ise melanozomların asiditesini düzenleyerek melanin sentezini kontrol ettiği belirlendi. Bu bulgular, cilt rengi ile ilgili genetik mekanizmaların daha iyi anlaşılmasına ve gelecekteki sağlık müdahalelerine yönelik yeni stratejilere ışık tutabilir.

Araştırmacı Vivek Bajpai, "Melanini neyin düzenlediğini anlayarak daha açık tenli insanları melanomdan veya cilt kanserinden korumaya yardımcı olabiliriz. Bu yeni melanin genlerini hedefleyerek vitiligo ve diğer pigmentasyon hastalıkları için melanin değiştiren ilaçlar da geliştirebiliriz." şeklinde açıklamada bulundu.

Bu genetik keşifler, mikroplara ve hastalıklara karşı daha etkili müdahalelerin geliştirilmesine olanak sağlayabilir. Genetik araştırmaların ilerlemesi, sağlık alanında kişiselleştirilmiş tedavilere doğru atılan önemli adımlardan sadece biri olabilir.