İyi fotoğrafta yapılması gereken arka plan seçiminde seçici olmak, ekipmanları doğru seçmek ve altın oran hesabını unutmamaktır. Fotoğrafçı ayrıca özgünlük ve bakış açısı güzel fotoğraf çekmek için püf noktalara dikkat etmeli.

Arka plan

Kadrajda olması gereken nesnenin değerlendirilmesi. Arka fonunun sadeliği, konu bütünlüğünü bozacak fazlalıklardan uzak durulması. Dış mekanda buna dikkat edilmesi.

Doğru flaş

Bir başka açıdan bakılacak olursa doğru flaş kullanılmalıdır. Flaş çeşitleri fotoğrafçı için oldukça önemlidir. Açık havada doğal ışık kullanmak en doğrusudur. Güneşin dik açıyla geldiği durumlarda flaş kullanılmalı ve istenmeyen gölgelerden kurtulmalıdır.

 Işık ayarları

Fotoğrafın temel öğesi ışıktır. 3 temel ışık türü vardır. Flaş, doğal kaynaklar ve aydınlatma armatürleri. Aksi halde portrenin bir bölümü karanlık çıkabilir, ışık patlamaları oluşabilir. Işık kaynakları kontrol altında tutulmalı.

Göz teması

Portre çekimlerinde kişinin rahat olması önemlidir bu sebeple kişiyle göz teması kurulmalıdır. Kişinin doğal bir şekilde durmasını sağlar. Kişinin her zaman makineye bakması şart değildir. Fotoğrafçı dikkatli olmalı ve hızlı karar yeteneğiyle doğru kareyi yakalamalıdır.

Altın oran

Konuyu kadraja yerleştirmektir. Fotoğrafını çekmeyi planlanan nesnenin orantılı bir şekilde kadrajın ortasına, aksine ortanın sağına ya da soluna yakınlaştırmadır. Böylece fotoğraf estetik görünecek hem de kendini iyi anlatacaktır.

Doğru objektif

Objektif seçimi sizi iyi bir fotoğraf karesiyle buluşturacaktır. Fotoğrafın amacını ve konusunu belirlemelisiniz. Örneğin vahşi hayvan fotoğrafı çekmek için belli bir uzaklıkta bulunmak gerekir, bunun içinde teleobjektif 85 mm objektif ve daha üstü olmalı...