NASA'nın Voyager 1 uzay aracından aylar sonra ilk sinyal NASA'nın Voyager 1 uzay aracından aylar sonra ilk sinyal

İklim ve çevre temasıyla çocuklara çevre konusunda bilinç kazandırılması hedeflenen merkez, 70’den fazla interaktif deney düzeneği, Türkiye’nin en büyük perde çaplarından birine sahip planetaryumu ile günlük 1000 kişilik ziyaretçi kapasitesiyle açılmıştı. Gösteriler, gözlemevi seansları, iklim ve çevre sergileri ile Mersin ve çevre illerdeki çocuk ve gençlerin ziyaretine açılan bilim merkezi, okulların tatile girmesiyle birlikte yoğun olarak ziyaret edilmeye başlandı. 
  
“İklim ve çevre temasıyla kurgulanmış interaktif bir bilim merkezi” 
  
Okulların ara tatile girmesiyle bilim merkezinin randevusuz hizmet vermesini fırsat bilen velilerin ve çocukların merkezi dolup taşırdığını söyleyen İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Kemal Zorlu, “İçeriden artık çocuk sesleri ve cıvıltılar geliyor, bu bize mutluluk veriyor” dedi. Bilim merkezinin temasının iklim ve çevre olduğuna dikkat çeken Zorlu, “Bu çerçevede buradaki interaktif deney düzeneklerimiz genellikle iklim değişikliği, çevre kirliliği, atık ayrıştırma, yenilenebilir enerji kaynakları, bizim yürüttüğümüz iklim değişikliği ile ilgili çalışmalar, sürdürülebilir enerji, iklim eylem planı gibi farklı temalarda kurgulanmış olan interaktif bir bilim merkezi” şeklinde konuştu. 
  
Türkiye’nin en büyük planetaryumlarından birine ev sahipliği yaptıklarını belirten Zorlu, merkezde gözlem evi de bulunduğunu ve sabit teleskop, güneş teleskopu ve 2 adet de mobil teleskopları olduğunu aktardı. Zorlu, hala gelememiş olanlar için ara tatil bitene kadar merkezin randevusuz gezileceğini vurgulayarak ara tatil sonrası da okul ziyaretlerini sürdüreceklerini söyledi. 
  
İnteraktif deney düzenekleriyle çocuklara çevre bilinci aşılamaya çalıştıklarını kaydeden Zorlu, “Amacımız, iklim değişikliği ile ilgili çocuklarda bir çevre bilinci oluşturmak. Bu yüzden yüksek sayıda deney düzeneğimiz var. Burada şu anda aktif olarak 70 civarında deney düzeneğini hizmete sunduk. Toplamda 120’ye ulaşacak. Bizim hedefimiz çocuklar buradan çıktıklarında en azından birkaç konuda daha bilinçli bir düzeye ulaşmış olmaları” ifadelerine yer verdi. 
  
“Türkiye’deki bütün çocukları bilim merkezimize davet ediyoruz” 
  
Özellikle küresel ısınmaya karşı ciddi önlemler alınması gerektiğini dile getiren Zorlu, “Bu ısınmayı durdurabilmemiz için bizim toplumsal yaşamımızda ciddi değişimler oluşturmamız gerekiyor. Bu değişimi oluşturabilmek toplum içerisindeki yetişkinlerde çok daha zor oluyor. Fakat çocuklara bazı gereçleri gösterdiğinizde bu değişimi çok daha hızlı bir şekilde yapabiliyorsunuz. İklim değişikliği konusundaki uyum ve azaltım çalışmalarında çocukların rolü çok büyük” şeklinde konuştu. 
  
Çocuklar deneylerle Öğrendi 
  
Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni beğendiğini ve deneylerin çok ilgisini çektiğini belirten 10 yaşındaki Aslan Arslanargun, “Merkezde güzel deneyler var. Bütün herkes buraya gelmeli, çok fazla bilgiler öğrenebilirsiniz. Ücretsiz olarak gelebiliyorsunuz” diyerek bütün çocuklara çağrı yaptı. 
  
Bilim merkezinin temasını sevdiğini belirten Ali Rıza Karakaya ise “Deneylerin çocuk yaştaki insanların bile anlayabileceği şekilde olması gerçekten çok etkileyiciydi. Yani genelde çok anlayamam diye düşünüyordum ama gayet anlayabildim. Çıktıktan sonra çevre kirliliği konusunda dikkat edeceğim. Çevremdeki insanları uyaracağım” dedi. Sunulan hizmetin çok iyi bir eğitim alanı olduğunu da vurgulayan Karakaya, herkesi bilim merkezine davet etti. 
  
Çocuğunu merkezi gezdirmeye getiren 24 Kasım İlkokulu Öğretmeni Fatma Çevik de “Oğlumu eğlendirmek amacıyla geldik. Bir yandan da öğretmen gözüyle de incelemek istedik, kendi öğrencilerimize de gelmek için. Eğer öğretmenlerse öğrencileriyle, anne babalar da çocuklarıyla gelebilirler. Çok güzel ve zevkli bir yer” ifadelerini kullandı.