Ak Parti 2002 yılında iktidar olduğundan bu güne kadar aldığı ilk oyun altına hiç düşmedi. Adeta bir seçim kazanma ustası olan Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Ak Parti çok büyük başarılara imza attı. Son genel seçimde de Ak Parti birinci parti oldu, Recep Tayyip Erdoğan’da Cumhurbaşkanı oldu. Ak Parti şimdi kolları yerel seçim için sıvadı. Büyük ihtimalle Ak Parti son genel seçimde aldığı oy oranları ile 2019 yerel seçimlerde kaybettiği illeri ve ilçeleri masaya yatıracaktır. Türk siyasi tarihine baktığımızda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kadar öz eleştiri yapan bir lider görmek mümkün değil.

Ak Parti içerisinde görevde olan Belediye Başkanları yöneticiler acaba kendi çalışmalarıyla ilgili ne kadar öz eleştiri yapıyorlar? Muhalefet her seçimi kaybettiği halde, her seçimde kendisi başarılı görüyor. Türkiye’de topal bir muhalefet var. Türkiye’nin en büyük şanslılığı topal ve beceriksiz bir muhalefete sahip olmasıdır. Recep Tayyip Erdoğan’ın belki de en büyük farkı yapmış olduğu özeleştiridir. Eleştirinin olmadığı yerde, başarı olmaz. Ak Parti kurmayları yerel seçimler öncesinde büyük ihtimalle seçimle ilgili beyin fırtınaları yapıyorlardır.

Şunun altını çizmek gerekiyor ki; 2024 yerel seçimlerinde hiçbir il ve ilçe çantada keklik değildir. Öz eleştiri yapmayan, kendini yenilemeyen, rehavete kapılan kaybeder. Ak Parti’nin yerel seçimlerde taze kana ihtiyacı vardır. Özellikle büyük şehirlerde Ak Parti teşkilatlarında metal bir yorgunluk var. Çokça kitap okuyan, analitik düşünen, sorun çözen, enerjisi olan gençlere, bireylere ihtiyaç var. Ak Parti mutlaka 2024 seçimlerinde kendisini yenilemelidir. Yenilenmeyen kadrolar, düşünceler, projeler hangi parti olursa olsun seçim kaybettir. Teşkilatların yenilenmesi gerekiyor. Yorgun olan enerjisi düşen, hizmet hedefi değil, koltuk hedefi olan, üyelerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Ak Parti Belediye Başkan adayları belirlerken toplumun nabzını iyi tutmalıdır.

Özellikle hemşeri mantığı ile çalışan, belediye başkanları ile yollarını ayırmalıdır. Belediye başkanı seçildikten sonra, her tarafı kendi hemşerisiyle dolduran Belediye Başkanı Ak Parti’ye zarar veriyor. Bir belediye başkanı işi ehline vermesini bilmelidir. Kişin hangi şehirden olduğu önemli değildir. Önemli olan; nitelikli, donanımlı, işin ehli ve ufuk sahibi olmasıdır. Yine sokaklarda dolaşıp, vatandaşla sadece fotoğraf çeken, iş yapıyormuş gibi görünüp, hiçbir iş yapmayan belediye başkanları ile de yollarını ayırmalıdır. Aynı şekilde Ak Parti il ilçe yönetiminde olup,

hatta Meclis Üyesi olup Ak Parti’yi alttan alta yıpratan şahıslar var. Ak Parti yetkililerinin bunları da tespit edip mercek altına alması ve partiden tasfiye etmesi gerekiyor. İçerdeki düşman, dışarıdaki düşmandan daha tehlikeli olduğunu unutmamak gerekiyor. Hedefi olan, insanların yüreklerine dokunan, gerçek bayrak, ezan vatan sevdalısı şahsiyetler, Ak Parti’nin marka değerini artırır. Halka tepeden bakan değil, halka hizmet etmeyi ibadet gören kadrolarla Ak Parti yola devam etmesi gerekiyor. Son olarak Ak Parti şu iki ayete çok önem vermelidir. “Gerçek şu ki, insanlar kendi iç dünyalarını değiştirmeden Allah onların durumunu değiştirmez” (Rad: 11) Allah burada bireysel değişimden söz ediyor. İnsanlar kendilerini yenilemeden, kendilerine çeki düzen vermenden, Allah onların durumun değiştirmiyor.

Ak Parti kadrolarının değişmesi ve yenilenmesi lazım. Ve sonra: “Allah, bir topluma bahşettiği nimeti ve esenliği, o toplum kendi gidişini değiştirmedikçe ⁵⁶ asla değiştirmez.” (Enfal:53) Dikkat edilirse burada toplumsal bir değişimden söz ediliyor. Yani önce bireysel değişim şart, sonra toplumsal değişim gelecektir. Ak Parti yenilendikçe, geliştikçe, toplumda yenilecek ve gelişecektir. Ak Parti’nin yapması gereken nitelikli adamlarla yola devam etmesidir. Vesselam.