Kentsel dönüşüm bina bazlı ve rant odaklı ele alınmamalı; dönüşüm bütünsel bazda, kentsel altyapı, yeşil alan ihtiyacı ile başta mülkiyet hakkı olmak üzere bölge sakinlerinin tüm hakları gözetilerek planlanmalıdır. Planlama aşamasında inşaat atıklarının çevresel etkileri ve geri kazanımı da dikkate alınmalı ve bu çerçevede benzer yanlışların tekrarlanması önlenmelidir.
Tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan vatandaşların sorunlarının çözülmesi, elektrik, su, doğal gaz bağlantısının yapılması için de çok önemlidir. İmar barışı düzenlemesiyle, vergi kaçağının önüne geçileceğini, arsa üzerinden alınan veya hiç alınamayan vergilerin bağımsız bölümlere yönelik emlak vergisi olarak alınmasının önü açılacaktır. 
Kayıt belgesi alanbinaların yıkım tehdidinin ortadan kalkmasını ve içinde oturanların endişelerini gidererek bir parça huzur verecektir.Bu düzenleme zaten tahsil imkanı olmayan mevcut cezaların iptal edilmesini de getirdiği için vatandaş ile belediyeler arasında güven ortamı doğacaktır. İmar barışı ile elde edilen gelir ile ülkemizin binalarının deprem güvenliğini sağlayacak olan kentsel dönüşüm için kullanılması da önemlidir. Kısaca imar barışı, mülkiyet ile sorunu olan vatandaşı rahatlatacaktır.
Sektör örgütleri ve sivil toplum kuruluşları da yasaya destek olduklarını açıklamışlardır. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), kamunun vatandaşla el sıkışmasını ve barış sağlanmasını son derece olumlu bulduğunu söylemiştir. 2015 yılında yayınladıklarıİnşaat Sektörü Bildirgesinde şehirleşme, imar uygulamaları ve kentsel dönüşüm konusundaki görüşlerini çok net biçimde ortaya koyduklarını ve bunun hükümet tarafından da tümüyle desteklendiğini açıklamıştır.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER)de ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması için amaçlanan imar barışı yasa taslağı düzenlemesiyle imar, ruhsat, mülkiyet konusunda yıllardır yaşanan sorunların çözümünün hedeflendiğini belirterek desteğini açıklamıştır. İmar barışının müteahhitlerin inşasını tamamladığı ve içinde yaşamın başladığı çok sayıda bina için iskân ruhsatı alınamaması nedeniyle mağdur olan konut sahibi vatandaşları da büyük ölçüde rahatlatacağını söylemiştir.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) de benzer şekilde yaklaşarak hızlı şehirleşmenin getirdiği ve yıllar öncesine dayanan imar sorunlarının bir orta nokta bulunarak çözülmesinden yana olduklarını belirtmiştir. 
Türkiye'deki yapı stokunun büyük bölümü yasal sorunu olan yapılardır. Baştan ruhsatsız yapılanlar olduğu gibi ruhsatlı başlayıp kaçak kat çıkılanlar da bulunuyor. İşte imar barışıyla hem devlete kaynak sağlanacak hem de sorunlu binaların bir şekilde dönüşüme uğrayacaktır.
Bakanlığın uygulaması pek çok açıdan doğru bulunmaktadır. Türkiye'de bir imar barışına ihtiyaç olduğu neredeyse bütün kesimlerin ortak düşüncesidir. Zaten kentsel dönüşüm ancak böylesi bir kaynakla hızlanabilecektir, vesselam…