Dünya genelinde israfın boyutları o kadar büyüdü ki artık dünyadaki ülke yetkililerinden de israfla mücadele için tedbirler sıralanmaya başladı. Uluslararası kuruluşlarda işin boyunun farkına vardı ve sonunda onlarda artan israfa karşı çağrı yapmak zorunda kaldılar.
Sivil toplum kuruluşları yaptıkları araştırmalarda korkutucu neticelere ulaştı. Dünyada 1 milyar kişinin aç, 1,3 milyon kişinin obez olduğunu ve sadece fazla kilolar için yılda 4,5 trilyon dolar harcama yapıldığını tespit eden sivil toplum kuruluşları, bu giden ve durmak bilmeyen israf için seferber oldular. Esas daha acı bir tespit var ki sormayın 1.5 trilyon dolarlık gıdanın çöpe atıldığını acı bir şekilde hatırlatıyorlar. Daha önce çok yazmıştık. Gıdadaki israfın önüne geçilemiyor maalesef. Neden kardeşim, bir markete girdiğimizde önümüze gelen ne varsa alıyoruz. Görende savaş çıkmış zannedecek. Yağmalar gibi bir alışveriş neden?
Sonra onları evde buzdolabında bile olsa bekletip, daha sonra da çöğe atmak neden? Bunları acilen çözmemiz gerekiyor. Bakın daha önce defahaten yazdığımız ekmek israfına hiç değinmiyorum. Bu israf ekmeği aştı, diğer ürünlere de sirayet etti. Dünya da ve bizde bu hastalık süratle yayılıyor. Kampanyalarda fayda etmez oldu.
Her yıl 1,3 milyar ton gıda çöğe gidiyor. Peki bunun parasal karşılığı nemi yapıyor? Hemen söyleyeyim. 1.5 trilyon dolar. Evet bu rakamlar öyle az değiş, bu paralarla neler yapılır neler?
İsrafın boyutlarına devam edelim de biraz neşeniz kaçsın Evet dertlerimize dert katalım sonunda ne boş şeyleri der edindiğimizi bir nebze olsun anlayalım.
Efendim, sanayileşmiş ülkelerde yılda 286 milyon ton tahıl ürünü israf ediliyor. 
Bitmedi, Avrupa’da 29 milyon ton süt ürünü çöpe atılıyor. Avlanan balıkların yüzde 8’i çöpe yada denize dökülüyor. Bitmedi, 263 milyon ton etin yüzde 20’si pişmeden yada piştikten sonra israf ediliyor. 214 milyar liralık gıda çöpe gidiyor, bunun 5 milyar liralık kısmı ekmek. Dünyada üretilen sebzenin yüzde 45’i çöpe atılıyor.
Sanırım bu bilgiler, oturup düşünmemiz için yeterli. Çok şükür, Allah (cc) bu anormal israfa karşı yine veriyor.
Dostlar, toparlanıp kendimize gelelim lütfen.
Dünyadaki insanlar, buna dikkat etmiyor olabilir. Ama biz, farklıyız. Müslümanca düşünüp hareket eden bizler bu ve buna benzer dertleri dert  edinmeliyiz. Derdimiz çok ama biz derdimiz seviyoruz. Çünkü bizim çok özel bir görevimiz var. Merak etmeyin bizim görevimiz örnek bir Müslüman olarak tebliğde yarışanlardan olmalıyız.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAD) verilerine göre dünyada 2030 yılına kadar açlığın tamamen bitmesi için ise yılda 67 milyar dolar aktarılması yeterli olacakmış .Tabi bu bir tespit.
Sevgiyi sevdirmeli ve bunalıma düşmüş çıkmaza girmiş, çıkış yolu arayan insanlığa örnek olarak ve de güzel tebliğ yaparak, insanlığın umudu olabiliriz. Evet biz bunu yapabiliriz.