Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlıklarınca başlatılan “Sağlıklı Okul Kantinleri Projesi” kapsamında okul kantinlerine gazlı içecek ve cips yasağı ilgi gördü. Veliler bu uygulamadan memnun
Dikkatinizi çekmek istediğimiz konu ise şu; Okul kantinlerine getirilen bu yasak, tam 10 yıl evet yanlış okumadınız tam tamına on yıldır Muğla’nın Marmaris ilçesinde uygulanıyor.
Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürü Züheyla Aldoğan tarafından 2005 yılında okullara gönderilen yazıyla kantinlerde uygulanan gazlı içecek ve cips yasağı, gelen bazı olumsuz tepkilere rağmen devam ettirildi. Bu da yetmedi bazı basın yayın organlarında “Yasakçı Müdür” ifadesi ile ağır eleştiriler oldu.
Müdür Züleyha Aldoğan, çocukların özellikle ilkokul çağına başlamadan öncekendilerine sunulan beslenme kültürüyle yetiştirildiklerini ve “Hayat boyu devam edecek doğru beslenme alışkanlığını çocuklara okullarda kazandırmalıyız. Bu alışkanlığı okullarımızdaki kantinler aracılığıyla sağlayabiliriz” diyor. Güzel ve yerinde bir tespit Kendisini kutluyor ve tebrik ediyoruz.
Bu şuura varan Milli Eğitim ve Okul Müdürlerini de bu gayretlerinden dolu desteğimizi sonuna kadar veriyoruz.
İşte, bu şekilde okullarda gazlı içecek ve cipsin satışının zararlarını 10 yıl önce tespit ederek okul kantinlerinde yasaklayan Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan’ın ilginç tespitlerinden bir bölüm daha; “2005 yılında Marmaris’te böyle bir uygulamayı başlattığımızda özellikle kantin işletmelerinden ve fastfood gibi hazır gıda ile gazlı içecekler firmalardan tepkiler aldım. Bu tepkilere rağmen hiç geri adım atmadım. Bu konuda birçok kantincimiz gerekli hassasiyeti gösterdi”
Değerli yönetici Züleyha Aldoğan’ın açıklamaları bu şekilde. İşin ucu paraya dayandığı için tabi ki bazı firmaların işine gelmeyecek ve tepki gösterecek. Ama dik duran değerli yönetici, mücadelesini sürdürmüş ve hâlâ da sürdürüyor.
Evet. Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki yetkililer, bu yöneticiye takdir ve teşekkür plaketi verir inşallah. Biz hararetle bekliyoruz. Lütfen değerli yöneticilere sahip çıkalım. Geleceğimiz ve çocuklarımız için çok önemli bir konu. Başkalarını bilemeyiz ama bizleri rahatsız ediyor ve hatta dert ediyor. Unutmayın ki biz, derdimizi seviyoruz.
PÜF NOKTASI
Horasan beylerinden Ethem oğlu İbrahim, bir gün köşkünden dışarıya bakarken elindeki ekmek parçasını yiyen bir adam gördü. Buna ibretle baktı. Adam ekmeği yedi sonra su içti ve yatıp uyudu. Allahü Teâlâ bunda fikretmesini İbrahim Ethem’e ilham etti. Hizmetçisini o adama gönderip uyandığında onu yanına getirmesini emretti. Adam uykusundan uyanınca hitmetkar ona “Şu köşkün sahibi konuşmak için seni çağırıyor” dedi. Adam köşke girdi. İbrahim bin Ethem onu görünce “Ey Efendi! Ekmeği yedin ve doydum değil mi?” dedi. Adam “ Evet” dedi. “Sonra da huzur içinde ve kalbinde hiçbir keder ve meşguliyet olmadan uyudun değil mi?” dedi. Adam “Eveté deyince İbrahim bin Ethem “Ben kendi kendime düşündüm; insanın nefsi şuncacık şeye kanaat edebiliyorsa ben niçin bu dünya ile uğraşıp duruyorum?” dedi. Bundan sonra malı mülkü ve memleketini terketti. Allahü Teâlâ rızasını kastederek ve sırf helal lokma talebiyle yeryüzünde yolculuğa çıktı.