Sokaklarda gördüğümüz evsizler. Kimisi daha çocuk denilecek yaşta. Kimisi de yaşı belli bir kemale ermiş çoluk çocuğundan merhamet görmeyen insanlarımız. Sokaklarda yaşıyorlar. Kış ayının kendini iyice hissettirdiği günlerde yine hatırlanır oldular.

TORBA YASADAN GEÇTİ

Meclisten geçti, Recmi Gazete’de yayınlandı. Sokaklardaki evsizler için belediyeler onlara barınak bulacak. Bu artık kanun.

İSTANBUL VALİSİ UYARDI

İstanbul Valisi Davut Gül sosyal medyadan yaptığı duyuruda sokaklarda evsizleri görenler için hemen 112’ye haber vermelerini istedi.

NEDEN SOKAKLARDA KALIYORLAR?

Asıl sorulması gereken soru bu. Bu insanlarımız neden sokaklarda kalıyorlar? Dertleri ne? Kimleri, kimseleri yok mu? Aralarından bazılarının evleri, barkları, kimseleri olduğunu bizzat biliyorum. Çoğu sevgisizlikten, ilgisizlikten sokaklara itilmiş. Yaşlı kategorisinde olanlara ise çoluk çocuğu sahip çıkmamış. Belli bir gelir kaynağı da olmadığı için kendini sokakta bulmuş.

DAHA ÇOK GENÇLER, ÇALIŞABİLECEK GÖRÜNÜMDE OLANLAR

En çok da çalışabilecek durumda olanların sokaklarda yaşamaları. Kötü alışkanlık edinmiş olanlar. Aile sıkıntısı yaşayanlar. Bir aile ortamı hiç görmemiş olanlar. Peki neden? Suçlu onlar mı? Onları sokaklara itenler…

Geçenlerde Avrupa’da sokaklarda yaşayan insanlar raporunu gördüğümde içim acıdı. Hatta bu rakamların da her gün arttığı yazıyordu raporda. Rapora göre Almanya’da 372 bin, Fransa’da 330 bin, İngiltere’de 271 bin, Belçika’da 6 bin kişi sokaklarda yaşıyor. Bu rakamların artmasının nedeni ise sosyal konut eksikliği ve uygun fiyatlı konut sıkıntısı gösteriliyor.

Ve bunların yayında ülkemizde zaman zaman önümüze düşen haberler. Daha geçen gün taksicilerin uyuyor diye üstünü battaniye ile örttüğü evsiz aslında ölmüş. Sabah uyandığında fark edildi.

Parklarda, banklarda, alt geçitlerde görmek mümkün.

Bir ülkenin zenginliği aslında sokakların düzeni ve görüntüsü ile doğru orantılıdır arkadaşlar.

Sokaklarda yaşayan vatandaşlarımıza sahip çıkalım. Devletimizin de el attığı bu olay için gerekli mercileri hemen harekete geçirelim. Onları sokaklara değil de hayata kazandırmak için çaba göstermek gerekiyor. Sayılarının artmaması için bir an önce kalıcı çözümlerin bulunması lazım.

Bu konuda duyarlı olmak ta bir vatandaşlık görevidir aslında…

Yeniden görüşmek üzere…