Ülkemizde var olan mevcut sorunların başında nitelikli eleman ve işsizlik sorunu dikkati çekmektedir. Bu durum bireylerde psikolojik sorunlar ve ailelerde geçimsizlik başta olmak üzere birçok sorunu ortaya çıkarmaktadır. Maalesef günümüzde bu gibi sorunlara çözüm üretme konumunda olan sosyal hizmet uzmanlarının da en büyük problemlerinden biri işsizliktir. Birçok nedene bağlı bulunan bu alandaki işsizlik kısaca atama puanlarının fazla olması, sosyal hizmet uzmanları için açılan kadro sayısının az olması, mesleğe verilen önem gibi temel sepeblere bağlı olarak izah edilebilir. 


Sosyal hizmet mesleği yeteri kadar doğru bilinmemekle birlikte herkesin yapabileceği bir meslek olarak görülmektedir. Sosyal hizmet kurumlarının çoğunda diğer meslek elemanlarının sosyal hizmet uzmanlarının yapması gereken görevleri yapmaları bu duruma örnek olarak gösterilebilir.


Sosyal hizmet mesleğinin sahada gerektiği şekilde görülmemesi, mesleğin öneminin yeteri kadar bilinmemesine neden olmaktadır. Bir sorun, beraberinde başka sorunları da ortaya çıkarmaktadır. Bununla birlikte sosyal hizmet uzmanları mesleki anlamda doyumsuzluk yaşamaktadır. 


Peki bu sorunların çözümü için neler yapılmalıdır? Biz meslek elemanlarına ve devletin üzerine düşen sorumluluklar nelerdir?
Öncelikle sosyal hizmet mesleği doğru ve etkili bir şekilde topluma aktarılmalıdır. Bunun için birtakım projeler yapılabilir. Sosyal hizmetten insanlar nasıl yararlanabilir? Tüm topluma dokunan yönleri nelerdir? Sosyal hizmetin toplumsal yararları nelerdir? Örneğin, broşürler hazırlanabilir, okullarda sosyal hizmet hakkında seminerler verilebilir. Diğer taraftan yetkili kişilerle iletişime geçilerek sorunların sırasıyla ifade edilmesi, gerekli müzakereler yapılarak uygulamaya yönelik adımlar atılması gerekir.