Still Life fotoğrafçılığa masaüstü fotoğrafçılık da denilebilir nesne veya objelerin kompozisyon oluşturularak çekilmesidir, bir örnekle açıklarasak  bir resssamın tablosuna meyveleri  resmetmesi gibi. Fotoğrafın ışıkla çekilmesidir.
Reklamcılığın yeni gözdesi olan still life, kolay olarak görülen ancak her fotoğrafçılık dalı gibi kendine özgü zorlukları olan bir çekim türüdür. Normalde çekim yaparken dikkat etmeyeceğiniz detaylara still life çekerken dikkat edebilirsiniz. Objenin üzerindeki tozlar ya da arka plandaki ufak bir kirlilik bile sizi rahatsız edebilir. Bu nedenle still life çekimlerde dikkat ve dengeyi önemsemelisiniz.
Still life, hareketsiz nesnelerin ve özellikle küçük objelerin fotoğraflanmasıdır. Günlük hayatta karşılaşılan her şeye daha minimalist ve farklı bakmayı gerektiren still life çekim tekniği, genellikle yeme içme sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır.
Still Life Çekimlerde Sık Yapılan Hatalar ve Bunları Engellemenin Yolları
Still life fotoğrafçılık çekimi her ne kadar eğlenceli olsa da zorlukları olan bir çekim türüdür. Genellikle stüdyo ve az ışık faktörünün etkisiyle istenen görüntünün yakalanamaması, kompozisyon ve alan derinliği sıkıntıları görülmektedir. Fotoğrafçının profesyonelliğine bağlı olarak da görülme sıklığı değişen still life çekimlerde en çok karşılaşılan hatalar ve çözümleri şunlardır:
•    Yansımalar: Işık kaynağınızı sahnenin üzerine yerleştirirseniz plastik levhada yansıma ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumu engellemek için ışık kaynağını biraz uzağa veya aşağıya almanız gerekir.
•    Düz kompozisyon: Kullandığınız objeler ya da konular birbiriyle çakışmıyorsa ya da aynı seviyede yerleştirilmişse görselleriniz çok sıradan görünecektir. Kullandığınız objeleri gruplayın ve birbirlerinin üzerine gölgelerinin düşebileceği bir kompozisyon yaratın. Still life fotoğraf çekimi için objelerin birbiriyle bağlantılı olduğu kompozisyonlar üzerine çalışın.
•    Arka planın dikkat dağıtması: Still life fotoğrafçılık hataları arasında en önemlilerden biri de arka planın dikkat dağıtıcı olmasıdır. Pürüzlü bir arka plan gölgeleri göstereceği için ideal değildir. Beyaz ya da renkli fark etmeksizin kullandığınız arka planın mümkün olduğunca pürüzsüz olduğundan emin olun.
Still life çekimi için deneyim kazanmak istiyorsanız stüdyo ortamında çalışın. Genellikle yeme içme markalarının tercih ettiği still life fotoğrafçılık alanında gelişerek tercih edilen bir fotoğrafçı olabilirsiniz. Çektiğiniz fotoğraflarda merak uyandırabilir, yaratıcılığınızı ve fotoğraf sanatını kullanma yeteneğinizi sergileyebilirsiniz.
Sill Life Çekim Yöntemleri
Still life nasıl çekilir diyorsanız öncelikli olarak stüdyo ve ışık fotoğrafçılığına hakim olmanız gerekir. Profesyonel anlamda bu işi yapacaksanız  “Softbox” veya “Lightbox” kullanmanız faydalı olur. Işığınızı yumuşatacak ve konunuzu güçlendirecek bu ekipmanlarla still life çekim yapmak daha kolay olacaktır.
Still life fotoğraflar aslında tamamen fotoğrafçının yaratıcılığına bağlı olarak ortaya çıkar. Still life çekim yaparken aynı zamanda belli başlı fotoğrafçılık yöntemlerini de kullanmak gerekir. Bunlar arasında en önemlileri:
•    Still life çekimlerde sade bir kompozisyon oluşturun ve makineden baktığınız şeyin sadece konunuz olmasına dikkat edin.
•    Dış mekan çekimlerinde softbox, şemsiye ya da benzer bir ekipmanı konunuzun arkasına yerleştirerek karışık arka plan sorununu çözün.