Fotoğraf  ışıkla resim yapmak demektir.. Fotoğraf  makineside ışık olayını kayıt altına alan cihazdır. Artık herkes bir fotoğrafçı herkesin yanında taşıdığı bir fotoğraf makinesi var. İşte ışıkla kayıt yapan kutu ya da makinelere de fotoğraf makinesi denir. Diyafram, enstantane ve ISO. Bu üç değişkeni ortamdaki ışığa göre doğru oranda ayarlayıp deklanşöre basarsak da fotoğraf çekmiş oluruz. 

Fotoğraf makinesi türleri nelerdir?
Kullandığı film boyutundan bakaç sistemine, günümüzdeki en belirgin ayrım ise Kayıt sistemine göre yani, dijital ve analog fotoğraf makineleri şeklindedir.
 
Kayıt Sistemlerine Göre Makineler
Kayıt sistemlerine, yani fotoğrafı nereye kaydettiğine göre fotoğraf makinelerinin sınıflandırılmasıdır. Filmli makineler 2000’ler ile yaygınlaşmaya başlayan ve yaşadığımız dönemi domine eden dijital fotoğraf makineleri.
Kimyasal film kullanan makineler: Objektiften geçen görüntü, ışığa duyarlı kimyasal maddelerle kaplı olan film yüzeyine düştüğünde görüntüyü oluşturur. Sonrasında bu filmler karalık odalarda çeşitli solüsyonlar yardımı ile banyo edilir. Sonrasında da dilerseniz bastırırsınız ya da scannerlar yardımı ile dijital ortama geçirirsiniz. Film ya da analog fotoğrafçılığın hala devam ediyor oluşunun en büyük nedeni görüntüyü gerçekten fiziksel olarak kaydedebilmesi. 

Küçük format
Ufacık, minicik içi dolu turşucuk şeklinde fotoğraf makineleridir. Bunlar kapalı bir kartuşun içine konmuş 7×11 boyutunda film kullanırlar. Film boyutunun ufaklığından ne yazık ki sadece ufak boy baskılara izin veriyordu. Daha sonraları önce bu makinelerin üretimi bitti bir süre sonra da filmlerinin. Şu an Lomography tarafından tekrar satışı başlanmıştır bu filmlerin.

APS
Advanced Photo System adı altında piyasaya sürüldüler. Film kasetini makinenin içine yerleştirince kendi kendine filmi sarması, ne bileyim film bitmeden kaseti çıkardığınızda en son hangi pozda kaldığınızı aklında tutulması gerekir.