40 yaş üstü herkesin bildiği gibi. Yeşilçam filmlerinde işlenen o konuda zıpkın delikanlı şu veya bu nedenlerle daha çok para kazanması büyükşehirlere çoğunlukla da İstanbul’a göç etmesi.

İstanbul’un taşı toprağı altın

Evet. Taşı toprağı altın olan İstanbul artık revaçta değil. Çünkü İstanbul’daki yaşam maliyetleri Anadolu’nun diğer illerinden artık daha fazla. Kira, giyim, sağlık, ulaşım, mutfak, eğitim öğretim. Tüm bunlar artık İstanbul’da yaşayan insanlar için yurdumun diğer yerlerinden daha maliyetli. Bunu bilen İstanbullular İstanbul’dan ayrılmanın hesapları içinde. Hepsi değil ama çoğunluğu böyle istiyor.

Ordu’daki göç hareketliliği

Bir büyükşehir olan Ordu’daki göç hareketliliği dikkatimi çekti.  Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğün'ün paylaştığı verilere göre Ordu'dan diğer illere 29 bin 843 kişi göç ederken, Ordu'ya 43 bin 974 kişi göçtü. En fazla göç ise İstanbul'dan oldu.

Yani bu şu demek. İstanbul’daki Ordulular Ordu’ya göç ediyor. Ya da Ordulu olmayanlar..

Kentin kalabalık ve karmaşıklığından bıkan vatandaşlar tersine göçü tercih ediyor.

2023 yılı verilerine göre…

 2023 yılında Ordu’dan diğer illere 29 bin 843 kişi göç ederken, diğer illerden Ordu’ya 43 bin 974 kişi göç etti. Ordu’nun 2023 yılındaki net göç hızı ise binde 18,38 oldu. Ordu, 2023 yılında en fazla göçü 18 bin 505 kişi ile İstanbul’dan alırken, yine 8 bin 22 kişi ile en fazla göçü İstanbul’a verdi.

İlçeler arasında en fazla göç veren ilçe 24 bin 730 kişi ile Altınordu olurken, Altınordu ilçesini 10 bin 452 kişi ile Fatsa, 7 bin 578 kişi ile de Ünye ilçesi takip etti.

Altınordu ilçesi 15 bin 178 göç almış

En fazla göç alan ilçelerinden başında gelen 15 bin 178 kişi ile yine Altınordu ilçesi oldu. Altınordu ilçesini 8 bin 816 kişi ile Fatsa, 8 bin 320 kişi ile de Ünye ilçesi izledi.

İstanbul’un nüfusu 20 milyon

Girdisiyle çıktısıyla 20 milyon insanın yaşadığı İstanbul’da artık İstanbullular bu kalabalık şehirden gitmek istiyorlar. Onları buraya mahkum bırakanların başında ise çocukları geliyor. İki taraflı yaşayanların sayısı da bir hayli fazla. Yazları memleketlerinde, kışları İstanbul’da.

Tersine göçün teşvik edildiği İstanbul’da özellikle 40 yaşın üstündekiler bu şehirden gitmek istiyor. Gerekçe hayat şartları ve kalabalık.

İnsan doğduğu değil, doyduğu yerde yaşıyor ama İstanbulluların gözü dışarıda.

Herkes daha sakin bir yaşantı sürmek istiyor.

Yeniden görüşmek üzere…