Eskiler bilir. Göynek. Urba. Yeni nesil gençlere sorulduğunda hiç duymadığı kelimelerdir. İnternette gezinirken gördüm. Denizli Buldan’da tarihi çarşıda esnaf. Anannesinin kıyafetine, göyneğine sahip çıkıyor. Tam 125 yıllık.

Hikayesini de anlatmış…

Esnafın adı Meral Karapınar Çelebi,

 “Ben bu göyneği annemden getirdim. Anneme de annesi vermiş. Anneannem 1930 doğumlu. Anneanneme de kayınvalidesi vermiş. Göyneğimizin hikayesi, gelinlerin çeyiz bohçasına konurmuş. Gelin ilk gün bunu gecelik olarak, gerdek gecesinde kullanırmış. Tamamen el işçiliği ile el tezgahında ve bükülü kumaş olarak has Buldan bezinden üretilmiş. Kolları ve yaka bölgesinde el emeği ile işlemeler yapılmış. O dönemde kullanılan elle çevrilen dikiş makinesinda dikilmiş. Göyneğimizin tarihi yapıların bulunduğu tarihi çarşımızda yer almasından da büyük mutluluk duyuyorum. Mağazaya gelen misafirlerimizin çok dikkatini çekiyor. Göyneğimize sahip çıkıyorum, gözüm gibi bakıyorum”

Göynek nedir, Göynek ne demek

Yerel Türkçe'deki anlamı:

Frenkgömleği.

İç çamaşırı.

Hanım mantosu.

Mısır koçanının en içteki ince kabuğu.

Mısır koçanını saran yeşil yapraklar.

İç giysisi, fanila.

Gömlek.

Yakası astarlı dokuma iç gömleği

Fanila, atlet, gömlek.

Fanila.

Peki ya urba…

Urba kelimesinin anlamı ne diye baktığınızda anlamı giysi olarak çıkıyor karşımıza. Eskiden köylerde köylüler kıyafetler için sadece bu kelimeyi kullanırlardı. Türkçe’ye İtalyanca’dan girmiş bir kelime olarak karşımıza çıkar. Hiç duydunuz mu büyüklerinizden cümle içinde  ‘Hemen belli olsun diye beyaz urbalar giyindi’ şeklinde sözleri…

Yeniden görüşmek üzere hoşçakalın…