Türkiye yerel seçim sürecini tamamlamak üzere. YSK’ya yapılan itiraz süreçleri tamamlandı. YSK bu süreçti partilerinin itirazlarını inceledi bazılarını yerinde buldu, bazılarını da reddetti. Ancak bir karar var ki YSK İl Seçim Kurulu’nun verdiği kararı inceledi itirazı haklı buldu ve daha önce verilen kararı iptal etti.

Bu karar neydi?

Bir muhtar adayı düşünün. Babasıya aynı ismi taşıyor. Seçime giriliyor ve oğul muhtar adayı seçimi kazanıyor. Ancak yapılan itiraz babasıyla aynı ismi taşıdığından seçmenin baba mı, yoksa oğul mu muhtar adayı belirtilmediği diye seçmenin kafasını karıştıran durum olduğu gerekçesiyle seçilen adayın muhtarlığı düşürülüyor.

Ve karar. YSK doğru kararı verdi

Kocaeli’nin İzmit İlçesi Arpalık İhsaniye Mahallesi’nde meydana gelen bu olay sonrasında oğul muhtar adayı Hasan Erdöl İl Seçim Kurulu’nun kararına itiraz etti ve kararı YSK’ya taşıdı. YSK Erdöl’ün itirazını kabul ederek İl Seçim Kurulu’nun aldığı iptal kararını usule ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle oy birliğiyle kaldırdı.

YSK’nın kararında, “Muhtar adayı Hasan Erdöl’ün isminin babasıyla aynı olduğu, bu durumun seçmeni yanılttığı belirtilmiş olsa da köy yerinde herkesin birbirini tanıdığı, babasının kendi adına herhangi bir seçim çalışması yapmadığı, ayrıca adı geçenin muhtar adaylığını basın aracılığıyla da duyurduğu dosya içeriğinden anlaşılmaktadır.” ifadeleri yer aldı.

Muhtar seçilen Hasan Erdöl’ün açıklamaları…

 “Babam Hasan Erdöl benim adıma bile hiçbir komşumuza gidip de ‘Oğluma oy verin’ dememiştir. ‘Pusula bastırmışlar, ayrı bir pusulası vardır’ diyorlar. 3 muhtar adayının sayılmış olan pusularının içinde başka ibare veya azalar adına babama düzenlenmiş bir pusula olmadığı da sabittir ama seçim kurulunun bunu niye iptal ettiğini bir türlü anlayamadık…

Velev ki baba muhtar adayı benim oğluma oy verin demiş olsun. Böylesi yok mu? Elbette var. Kim oğlu, kızı, akrabası aday olan yakınına oy istemez ki. Herkes ister.

Yanlış hesap Bağdat’tan döner

Yanlış hesap Bağdat'tan döner atasözümüz vardır ya. Yanlış yapılan planlar ve hesaplar er ya da geç gerçekleşmez. İtirazda bulunan diğer muhtar adaylarının hesapları tutmadı.

Bence YSK doğru karar vermiştir.

Yeniden görüşmek üzere…