Olay, Tokat’ın Erbaa ilçesinde meydana geliyor. Erbaa İlçe Belediyesi, Osmanlı’nın geleneği olan zengin iş adamlarının mahalle bakkallarına gidip tanımadığı kişilerin ve rastgele veresiye borçlarını ödediği ‘’ Zimem defteri’’ geleneğini yeniden hayata geçiriyor.
Erbaa Belediyesi, düzenlediği etkinlik kapsamında Erbaalı iş adamlarını ‘’ Zimem defteri’’ uygulaması için davet ediyor ve mahalle bakkallarını belirleyerek iş adamlarına paylaştırıyor. Osmanlı Haftası etkinliğinin gerçekleştirildiği uygulamada tespit edilen mahalle bakkallarına giden iş adamları, bakkallardan veresiye defterlerini açmalarını istedi. Bu arada esnafa borçlarını uzun zamandır ödemeyen, ihtiyaç sahibi kişileri öncelikle belirledi ve borçlarını ödedi. Mahalle bakkallarına, kimin ödediğini söylememesini  tembih de etti. Ne güzel bir uygulama değil mi ?
Erbaa Belediye Başkanı Hüseyin Yıldırım, ‘’ Bizi anlatan bizi biz yapan değerleri tekrar hatırlıyoruz. Kültürümüzü öğretiyoruz. İnşallah vatandaşlarımız bu gördükleri  yapıcı uygulamaları gördükleri olumlu adetleri tekrar hayatlarının bir köşesine koyacaklar. Hatta uygulayacaklar. Tekrar kendilerini hatırlayacaklar.’’ Şeklinde konuşarak, Osmanlı geleneğinin önemine değindi.
Ecdadımızın bunun gibi birçok hayatın içindeki uygulamayı hatırlamak ve de hatırlatmak için gündeme getirmek gurur verici bir hareket Erbaa Belediyesi’nin bu duyarlı çalışması için tebrik ediyoruz.
Yeni nesillere Osmanlı’nın gerçekleştirdiği örnek davranışları hatırlatan bu davranışlar işin bilincinde olanlar için çok önemli. Ya bu çalışmalara karşı olanlara ne demeli ? Onu da önümüzdeki günler, çok iyi cevaplayacak. Onları kendi hallerinde bırakmak en iyi cevap bence.
CUMA SALASI MÜJDESİ
Bu arada başka mutlu edici bir habere bakalım. İstanbul Cuma salası geleneğine yeniden kavuşuyor. Vatandaşların talebi üzerine Diyanet İşleri, eskiden olduğu gibi , İstanbul’un merkez camilerinde Perşembe akşamları Cuma salası okunması geleneğini tekrar başlattı.
Ünlü sanatçı Ahmet Özhan, bu  geleneğe Rumeli illerinde ve Anadolu’da rastladığını belirtiyor. Ancak metropollerde bu salanın devre dışı bırakılmasını dikkat çekici buluyordu. ‘’ Bu salaları isteyen milyonlar var. Bu arzunun yerine getirilmesi lazım. Diyanet İşleri Başkanlığımız bunu bir prensip haline getirebilir.’’ Şeklindeki açıklaması ve isteği çok geçmeden Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan müjdeli haber geldi. Başkanlık, İstanbul’da merkez camilerinde, Perşembe  akşamları Cuma salasının okunabileceğine karar verdi. Diyanet’te ilçe müftülüklerine gönderilmek için bir yazı hazırladı ve bu hayırlı icraat hayata geçti. Son yıllarda çok güzel işlere imza atan Diyanet İşleri’ni tebrik ve takdir ediyoruz. Milyonların isteğini yerine getirdi.
OBAMA’NIN 
İLK DEFA CAMİ ZİYARETİ
Hazır camiden giderken bir başka haberi daha sizlerle paylaşalım ; Efendim ABD Başkanı Barak Obama, ülkesinde ilk defa bir camiyi ziyaret etti. ‘’ Buraya Amerikalı Müslümanların yeterince duymadıkları iki sözcüğü söylemeye geldim, oda teşekkür etmek. ‘’ dedi. Ne güzel bir gelişme. Obama , içerisinde eğitim ve sağlık hizmetleri de verilen Baltimore İslam Toplumu’ndaki camiyi ziyaret ederek, Müslüman toplumun önde gelen liderleriyle yuvarlak masa toplantısı da gerçekleştirdi.
İslam’ın barış dini olduğunu vurgulayan Obama, içinde bulundukları caminin de ülkedeki diğerleri gibi ABD’nin bir parçası olduğunu söyledi. Çok enteresan gelişme. Müslümanları terörist gibi gösterenlere kapak olur inşallah. Fazla yoruma gerek yok. İnsanlara bu gerçeği öğreteceğiz yavaş yavaş. Yeter ki biz dik duralım.