Geçtiğimiz aylarda Metaverseye yatırım yapan şirketlerden olan Roblox ve Epic Games, dünyaca ünlü şarkıcı Arrina Grande'nin konserini sanal ortama taşımıştı. Ancak Türkiye'de iş toplantıları, partiler, arsa alımı gibi sanal oluşum ve etkinlik olmasına rağmen herhangi bir konser düzenlenmemişti.

Fakat kripto para markası olan BtcTurk|PRO bir ilke imza atarak Kalbene özgü avatar tasarladı. Tasarlanan avatarda Kalben'in pembe saçı, gitarı ve gözlüğü unutulmazken efektif çalışmalar dikkat çekti. 
BtcTurk kullanıcıları, Kalben konseri ile 17 Ocak tarihinde Decentraland platformu üzerinden buluşarak müzikseverler Türkiye'de bir ilk olan sanal konser deneyimi yaşadılar.  

METAVERSE NEDİR?

İnsanoğlu sürekli elindeki var olan gerçeğe alternatif arama peşinde, hep daha fazlası... Simyacıların ölüm gerçeğine alternatifi felsefe taşı gibi. Şimdilerde ise var olan dünyamıza sanal dünya alternatifi METAVERSE

 Metaverse kavramını son günlerde sıklıkla duyuyoruz. Çünkü Facebook ekim ayında Meta olarak kendini yeniden markalama kararı alması ile bir anda gündem oldu. Ancak Meta şirketinin gündeme taşımasından önce bilim kurgu hayranları bilirler Snow Crash romanı ilk kez Metaverse ve Avatar kavramlarıyla tanıştırır bizi.

Peki nedir bu Metaverse? Diyecek olursanız, Metaverse yaşadığımız gerçek fiziki dünyanın paralelinde yer alan, sanal bir dünyadır. Hatta internetten daha fazlası çünkü artık devreye bilgisayar ve internet bağlantısının yanında sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları giriyor. Sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları sayesinde insanlar sanal evrenin içine giriyor. Tabiki de insanların sanal evrene girmelerinin yanında Metaverseyi deneyimlemeleri gerekir, bunun içinde 5 duyu organa ihtiyaç var...

Metaverse için 5 duyu organımızı aktif hale getirecek çalışmalar yapılıyor. Örneğin tat duyusu için yalanabilir ekranlar, koku için özel koku maskeleri gibi. Bu sanal evrenin amacı en kısa zamanda evlerimize girmek. Bunun içinde çağımızın teknoloji şirketleri Metaverseye girerek çalışmalar başlamış durumda. 

Bu alanda yatırım yapan öncü şirketler Microsoft ve Facebook şirketinin, yeni ismi olan Meta başında geliyor. Geçen aylarda Türkiye'nin öncü bankalarından İş Bankası da çalışanlarına avatarlar oluşturarak Metaversede ilk sanal toplantılarını gerçekleştirmesinin yanında, Türkiye'nin ilk Metaverse ajansı STANDBY ME kurularak, Metaverseye olan ilgi ve yatırım gün geçtikçe büyüyor. Ayrıca Metaverse giren ve ciddi paralar yatıran sadece şirketler değil, insanlarda sanal arsa satın alarak bu evrende yerini alıyor.