Cinsellik insanlarda ergenlik döneminde başlar. Ergenlik duygusal ve cinsel gereksinimlerin keşfedildiği bir dönemdir. Cinsel istek, insan fıtratında, yaradılışında var olan bir olgudur. Fıtrî olan bir arzuyu kontrol etmek ciddi bir irade ister. Bu iradeyi sergilemek ya elverişli bir ortam ya da zihinsel ve bedensel olgunlaşmayı gerektirir. İnsan hayatında çok etkili bir güce sahip olan cinsel arzu kontrol altına alınmadığı, başıboş bırakıldığı takdirde doymak bilmeyen bir açgözlülüğe ve fıtrata aykırı sapkınlıklara yol açabilmektedir. Evet, günümüz gençliği hakikaten cinsel manada çok ciddi imtihan içindedir. Çünkü yazılı medyadan görsel medyaya, oradan internete ve sokaklara kadar her yerde insanın şehevî duygularını tahrik edici sahneler yer almaktadır. İşte bu da günümüz neslinin imtihanıdır. Tabii ki, bunun ecri de çok büyük olacaktır.
İslâmiyet insan yaratılışına uygun en tabiî bir dindir. İslâm cinsî arzuların meşru yoldan giderilmesini ister. Bu nedenle mü’minleri evlenmeye teşvik etmiştir. Evlilik sayesinde cinsî arzular tatmin edilir, iffet ve namus korunur, neslin devamı mümkün olur. Peygamberimiz (s.a.s.) bu hususta: “Ey gençler topluluğu! Kimin gücü yeterse evlensin. Çünkü evlilik, gözü, (haramdan) sakındırır ve iffeti en iyi şekilde korur...”(Buhârî, Nikâh 2) buyurmuş ve evliliğin önemini ortaya koymuştur. Cinsî ahlâkta esas olan iffet ve namusun korunmasıdır ve bunun en uygun yolu da evlenmedir.  Zinâ ve fuhşun her çeşidi ile buna götüren yollar İslâm’da ahlâka son derece aykırı, kötü bir yol, çirkin bir iş ve bir hayâsızlık olarak nitelendirilir.( En’âm, 6/151) 
Ayrıca, normal cinsî tabiata aykırı düşen yollardan cinsî tatmin sağlanması da İslâm’ın hiç tasvip etmediği bir davranış biçimidir. Gençler iffetlerini korumaları için, cinsel uyarı içeren Tv programı, sinema filmi, internet gezintileri, gazete, dergi, resim ve benzeri şeylerden uzak durmalıdır. Çünkü cinsellikle imtihan, imtihanların en çetinidir. Bu açıdan dikkat etmeli, cinsel duyguyu tahrik eden ortamlardan kaçınılmalıdır. 
Günümüz gençliğinin bozulmasında en büyük etkenler şunlardır; Eğlence merkezleri, müstehcen yayın, internet kafeler, zararlı TV kanalları, arkadaş çevresi, şans oyunları, bazı sosyal etkinlik adı altında gençlerin zehirlendiği yerler ve ailesi tarafından yetiştirilme tarzı.