BİR GURUR DAHA
Bir diğer ödül ise şu günlerde Prof. Dr. Ayşe buğra’dan geldi. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Ayşe Buğra Hocamız, The World Academy of Seinces ( TWAS) ‘’ 2015 Dünya Bilim Akademisi Ödülü’’ nü almayı başardı.
Hocamıza bu ödül gelişmekte olan ekonomilerde ve küresel düzeyde sosyal politikalar konusundaki araştırmalara katkısı dolayısıyla sunuldu. Bu ödül ‘’ Celso Furtado Ödülü’’ olarak biliniyor.
Ayşe Hocamız, Türkiye’de devlet ve iş adamı ilişkisini akademik olarak çalışıyor. Kendisi karşılaştırılmalı sosyal politika ve gelişme iktisadı başlıklarındaki birikimi ile tanınıyor.
Karl Polanyi’nin ‘’ Büyük Dönüşüm’’ eserini Türkçeye çevirdi. Bunlardan başka akademik dergilerde ve derleme kitaplarda yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunuyor.
Ayşe Hocamız, bütün bunlarla yetinmiyor, iktisadi düşünme tarihi ve iktisat metodolojisi, karşılaştırmalı sosyal politika, gelişme iktisadı gibi konularda araştırmalar ve yayınlar yapıyor.
Bu kadar kapasiteli bir araştırmacıya ödül verilmeyecek de kime verilecek ?
Bize bu gururu yaşatan Prof. Dr. Ayşe Buğra Hocamıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kendisiyle gurur duyuyoruz.
Evet, gelelim bizim tespitlerimize; son birkaç yıldır Türkiye atağa kalktı. Artık eski Türkiye yok. Yeni Türkiye’ye biz alıştık da bazıları hala kabullenmek istemiyor. Ama gerçeklerden kaçış yok.
Çöllerde kalıpta suya hasret kalanlar gibi ülkemizin hem gelişmeye hem de çeşitli başarılarına susamıştık. Çok şükür bu günleri gördük. Ne mutlu bize.
Her geçen gün yeni buluşlara yeni ödüllere ve en önemlisi dışa bağımlılıktan kurtularak kendi silahı ve kendi arabasını yapmaya başlaması gelecek için bizi ümitlendiriyor.
Çıkmaza giren, bunalımlara dalan dünyanın kurtuluşuna vesile olacağız, inşallah. Az kaldı. Bekle bizi dünya. Mutluluğu ve huzuru hep birlikte yaşayacağız ve dünyaya da yaşatacağız.
YENİ GURURUMUZ
Nobel’den sonra dünyanın en saygın ödüllerinden biri olan ve psikanaliz dalında verilen Mary Sigorni Ödülüne bu yıl Prof. Dr. Vamık Volkan layık görüldü.
Türk bilim insanı Prof. Dr. Vamık Volkan’a ödülü getiren çalışması ise ülkelerle kültürler arası çatışmaların çözümünde psikanalitik düşünceyi uygulama yöntemlerine katkısı oldu. 1989’dan beri her sene verilen ödülü, ilk defa bir Türk bilim insanı aldı. 83 yaşındaki Vamık Volkan halen Uluslararası Diyalog Girişimi Vakfı’nın başkanlığını yürütüyor.
Prof. Dr. Vamık Volkan, Psikopolitik teoriler ve dünyanın sorunlu birçok yerinde barış için yaptığı çalışmalar nedeniyle daha önce Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmişti.
Evet, Vamık Hoca’dan da bir ödül geldi ve buda bizi mutlu etti. Artık her geçen gün daha ileriye giden teknoloji de bu ödüller de artmaya başladı. Yeni Türkiye’de bu ödüllere alışmaya başladık. Her geçen gün gelişiyoruz. Büyüyoruz. Hemen hemen her sahada varlığımızı ve gücümüzü ispatlamaya başladık. Daha da iyi olacak.