Çanakkale savaşları esnasında Kamâl Atatürk’ün 25 Nisan 1915 günü vermiş olduğu bir emir vardır “Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum” nedense hiç tartışılmamıştır. Daha Yarbay rütbesinde iken Conkbayırında vermiş olduğu bu emir sonrasında 57. Piyade Alayının tamamının şehit düştüğü yine Kamâl Atatürk’ün ifadelerinde yer almaktadır. “57’nci Alay meşhur bir alaydır. Çünkü hepsi şehit olmuştur” der. Alayın bir bölümünün Çanakkale muharebelerinin diğer safhalarında şehit oldukları anlaşılmaktadır.

Böylesine insan hayatını küçümseyen bir emir nedense hiç kimseyi sorgulamaya itmemektedir. Varsa yoksa “sen ne büyüksün” sözleri ve putlaştırma çabası göze çarpmaktadır. Çünkü faşist ve otoriter devlet yönetimi muhalif olabilecek hiçbir sese tahammül edememiş buna yeltenenleri ya hapse atmış ya da darağaçlarında sallandırmıştır. Yetmedi 5816 Sayılı kanun ile bu ve benzeri eleştiriler “hakaret” sıfatına büründürülerek suç olarak tanımlanmış ve müsebbiplerine işkenceli bir hayat verilmiştir.

Batıda bu şekildeki bir emir şiddetle eleştirilip söyleyen hakkında çok ağır sözler sarf edilebilmektedir. Konuyu tıbbi olarak ele alıp analizler yapılabildiği gibi hırs ve yükselmek amacı ile herhangi bir komutanın böyle bir emir veremeyeceği çok rahatlıkla söylenebilir. Fakat bunu Türkiye’de söylemek cesaret ister, her babayiğidin haddi değildir.

Türk tarihinde de böyle bir emre pek rastlanmaz. Genellikle komutanlar; ordunun başına geçer hep birlikte ölmeyi ve şehit olmayı arzuladıklarını beyan ederek ölümüne savaşırlar. Bu konuda çok örnek vardır. Celalettin Harzemşah ve Oruç Gazi iki güzel örnektir:

Celalettin, Türk boyları içinde cengâverliği ile ün salmış bir hükümdardır. Hatta bir defasındaCengiz Han ile savaşırken ordusunda kalan birkaç askeri ile nehrin karşı tarafına geçer ve gelen Cengiz askerlerini tek tek Cehenneme gönderir.

Gözlerinin önünde askerlerini kılıcıyla kesip haklayan Celalettin’e hayıflanan Cengiz Han, oğullarına dönerek şunu söyler: “İşte bana böyle kahraman bir evlat yakışır”. Fakat Cengiz’in çocuklarından hiç biri buna cesaret edemez. Celalettin, Kahraman Türkler tarihindeki eşsiz yerini bu şekilde almış olur.

Diğer bir Cengâver Türk ise Oruç (Gazi) Reis’tir. Barbaros Kardeşlerin en meşhurudur. Cezayir Krallığını bırakıp Osmanlıya asker olan Oruç Reis, İspanyollarla giriştiği bir savaşta şehit düşmüştür.    

Oruç Reis, aynı zamanda “Baba Oruç” diye bilinir. Ağabeyi İshak ve en küçük kardeş olan İlyas ile beraber savaşlarda şehit düşmüşlerdir. Osmanlı Devletine Kaptanı Derya olan Gazi Hızır Hayrettin Paşa’nın ise ağabeyidir.