Yıllarca denizcilik eğitimi aldım. Hatta deniz subayı yetiştiren askeri okulda okudum. Fakat kimse bana dünyanın en büyük denizcisini anlatmadı. Üstelik bu zat Hazreti Muhammed Aleyhissalatü Vesselamın neslinden geliyordu ve dünyanın en büyük filolarını çok başarılı bir şekilde yönetmişti.

Dünyada bilinen ismi Zheng He yani Muhammed Hasan Şemsettin’den bahsediyorum. Ne yazık ki bu zatı ben de Çinlilerden öğrendim. Pekin Olimpiyatlarının tanıtımı esnasında dünyanın en büyük filosundan ve bu filonun komutanı olarak anlatmışlardı.

Zheng He’nin ataları Buhara’lı olup Türk devleti olan Harzemşahlar içinden çıkmıştır. Bu nedenle Türk kanı taşıyan her insan bu soylu ve büyük denizciyi öğrenmek zorundadır. Türk Deniz Kuvvetleri, Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve denizcilik tarihi ile ilgilenen resmi kuruluşlar bu zatın hayat hikâyesini önce öğrenmeli sonrada gençlerimize öğretmelidir.

Deniz Harp Okulunda okurken Alman Amirali Karl Dönitz’in hatıralarını okumuş istifade etmiştim. Fakat Dönitz’den çok daha önemli bir şahsiyetten kimse bana ve öğrenci arkadaşlarıma bahsetmemişti. Bu ayıbın önüne geçmek devletimizin önemli bir görevidir.

Vakti zamanında Libya’nın başkenti Trablus’ta büyük denizci ve şehit Turgut Reis’in türbesini ziyaret fırsatı bulmuştum. Türbenin bir köşesinde Kaptan-ı Derya Büyük Amiral Hızır Hayrettin Paşa’nın bu büyük zattan bahsettiği “denizcilikte benden yeğdir (üstündür)” yazılı bir levha görmüştüm. İşte Zheng He’de bir çok yanı ile Turgut Reis’ten yeğdir. Türk ve Arapların yetiştirdiği en büyük denizci ve devlet adamlarından bir tanesidir.

Zheng He, Hazreti Muhammed Aleyhissalatü Vesselam’ın neslinden gelmektedir. Dünya üzerinde de bu büyük amirali bilen onun akıllara durgunluk veren büyük seferlerini anlayabilen çok az sayıda insan vardır.

İşte bu büyük zatın hayatını konu alan “Deniz İpek Yolu ve Keşifler Çağının Öncüsü Amiral Zheng He” kitabını bütün okuyucularıma tavsiye ediyorum. İnternetten kitap satışını yapan Kitapyurdu Yayınlarından (KDY) kolaylıkla bu kitaba ulaşabilirsiniz. Bu kitap sayesinde Zheng He’nin olağanüstü hayat hikayesi ile birlikte Müslümanların denizciliğe vermiş olduğu önemi öğrenmiş olacaksınız,

Büyük Amiral Zheng He, Türk ve Arapların yetiştirdiği dünyanın en büyük denizcilerinden bir tanesidir. Asıl ismi Muhammed Hasan Şemsettin’dir. Dedeleri Buhara’dan gelmiştir. Uzakdoğu ve Çin’de Ma He ve San Bao olarak bilinir.

Çin’in Ming Hanedanı İmparator Yonglo, kendisine devlet yönetimindeki başarısından dolayı “Zheng” unvanını vermiştir. Bu nedenle Çin tarihi kayıtlarında ve Uzakdoğu ülkelerinde “Amiral Zheng He” olarak tanınmaktadır.

Dünyada birçok insan adını ilk defa benim gibi 2008 Pekin Yaz Olimpiyatları sayesinde duymuştur. Çin Devleti yapmış olduğu yedi büyük deniz seferi ve dünya barışına yaptığı katkılarından dolayı bu büyük amirali dile getirmiştir.

Keşifler Çağının Öncüsü olarak bilinen Amiral Zheng He’nin hayat hikâyesi emsalsizdir. Çok güzel senaryolara konu olacak kadar zengin ve maceralı bir geçmişi vardır.

Zheng He, seyahatlerine 1405 yılında başlayarak Kristof Kolomb’dan 87 yıl, Vasco da Gama’dan 92 yıl, Ferdinand Magellan’dan ise tam 114 yıl önce keşiflerine başlamıştı. Öyle ki 1405 ile 1433 yılları arasında gerçekleştirdiği 7 seferde diğer kâşiflere göre filo ve gemici sayısı bakımından da büyük fark atmıştı.

Batılılar pusulanın ne olduğunu bilmezken Zheng He, astronomik metotları ile okyanus ötesi seferler yapıyordu. Üstelik çok büyük deniz filosuna ustaca kumanda edecek yöntemler geliştirmişti.

Bakın bazı tarihçiler ve denizcilik konusunda uzman kişiler Zheng He hakkında neler söylemiş:

Hollandalı J.J.L. Duyvendak, henüz 15. Yüzyıldaki bu seyahatlerden övgü ile söz ederken İngiliz tarihçi Joseph Needham Çin tarihinin en önemli kişisi olarak Zheng He’yi ileri sürmektedir. Japon Terada Takanobu ise o asırdaki seyahatlerin insanoğlunun başardığı işlerin en büyüğü olduğunu iddia etmektedir. Keşifler çağında elde edilen başarıların Zheng He’nin bir yüzyıl öncesinde yaptıkları ile mukayese edildiğinde “sönük kalmakta” olduğunu söylemektedir.

Bugün kültürel ve sosyal politikalar ile akılcı davranıp Çin’deki Müslümanların huzur ve refahı için uğraşmaya çalışmamız gerekiyor. Deniz İpek Yolu gibi Demir İpek Yolu’da bu konuda çok önemli bir fırsat olup ülkemiz içinde çok önemli bir projedir.

Bu kitapta çok daha fazla detaylar mevcuttur. Vesselam…