Sovyetler Birliğinin yıkılışında dikkat çeken sembol olaylardan bir tanesi küçücük uçak meselesiydi. 1987 Yılında tek kişilik bir sivil uçak bütün emniyet tedbirlerini aşarak Kremlin Meydanına iniş yapmıştı. O vakit Rusya için ‘’Süper Kof Güç” diye benzetmeleri yapılmıştı. Bu söylentilerin gerçek olduğu Rus Savunma Bakanının görevden alınması ile sonuçlanmıştı. Modern Talkingmüzik grubu, 1987’nin ilginç ismi Mathias Rust için beste bile yapmıştı: “Fly to Moscow”
İşte bir uçağın gerçekleştirdiği basit vukuat, iyi yönetilemeyince üç sene sonunda yani 1990 yılında dünya üzerindeki iki süper güçten bir tanesinin çökmesi ile sonuçlanacaktı. Zira yıkımın işaret fişeği bu küçücük bir uçak ile atılmıştı.
19 yaşındaki Mathias Rust (Doğumu 1968), 28 Mayıs 1987’de SSCB’nin başkenti Moskova’daki Kızıl Meydan’a uçakla inmesi ile ünlenen Alman amatör pilotun ismidir. 1986’da amatör pilot ehliyetini alan Rust, Cessna 172 B tipi bir uçakla Uetersen’den kalkmış ve İzlanda’ya geçmiş; sonra da Norveç ve Finlandiya üzerinden Moskova’ya, Kremlin’in yakınındaki Vasilevski Spusk’a inmiştir.
Bunu kendi adına dünya barışına destek olabilme olarak değerlendirmiş lakin Sovyetler Birliği’nde mahkemeye çıkarılarak çalışma kampında 4 yıla mahkûm edilmiştir. Moskova’nın Lefortovo Hapishanesi’nde 437 gün yattıktan iki ay sonra önemli olaylar oldu. Ronald Reagan ve Gorbaçov, Avrupa’da orta menzilli nükleer silahların ortadan kaldırılması için bir antlaşma imzalamayı kabul ettiler ve Yüksek Sovyet, Batı’ya iyi niyet jesti olarak Mathias Rust’ı serbest bıraktı.
Rust’un kullandığı uçak, bir Japon kulübü tarafından satın alınarak özel bir parkta açık alanda teşhir edildi. 2009 Yılında Berlin’de Alman Teknik Müzesince satın alınıp geri getirilerek restore edilip müzede sergilenmeye başlandı.
Sovyetlerin yıkılışı bizim kuşağın şahit olduğu önemli tarihi olaylardan biridir. O yıllarda kimse Sovyetlerin birkaç yılda yıkılıp dağılacağını ummuyordu. Fakat 70 yıl önce Bediüzzaman Said Nursi, bunun işaretini vermiş 1911’de İstanbul’dan Van’a dönerken Batum yolunu kullanırken Tiflis’te Rus polisine söylediği sözler ise tarihe geçmiştir. İlginçtir; bugünkü Rusya’nın lideri Putin’in de Tiflis’te doğduğu iddia edilmektedir.
Bediüzzaman, Rus Polisine “Rusya, üç karanlığı yaşayacak” demişti. “Asya’da, âlem-i İslam’da üç nur, birbiri arkasından inkişa’a (mânilerin gidip havanın açılması) başlıyor. Sizde birbiri üstünde üç zulmet (karanlık) inkişafa başlayacaktır. Şu perde-i müstebidane (baskıcı perde) yırtılacak, takallüs edecek. Ben de gelip burada medresemi yapacağım”.
Zaman hızla akıyor, ülkemiz akıl almaz bir biçimde büyüyor ve güçleniyor. Bir zamanlar PKK’ya 15 yıl ev sahipliği yapan Suriye’ye tek söz edemeyen devlet iken şimdi Rusya’ya ve Almanya’ya karşı dik duran ülkeye dönüştük!
Ukrayna’da Malezya Yolcu uçağını ve Kamçatka’da Güney Kore Yolcu uçağını düşüren Rusya’ya haddini sadece Türk F-16 uçakları bildirdi. Defalarca ikaz edilmesine rağmen sanki kasıtlı olarak sınır ihlali yapan bu uçak Putin Rusya’sını dağıtacak bir dizi olayların kıvılcımı olabilir. Nitekim içimizdeki Rus hayranları bunu anlamasa da başta ABD, İngiltere ve Almanya olarak bütün dünya anladı. Birbiri üstüne demeçler verip Rusya’nın hatalı olduğunu söylüyorlar.
Evet, Bediüzzaman’ın söyledikleri bir bir meydana geliyor. Üç karanlıktan ikisi oldu. Zira Çarlık Rusya’sı ve Sovyet Rusya parçalandı, hatta perişan oldu. Şimdi Putin Rusya’sı da dağılmak üzere.
Bir hatırlama yapalım: 1. Karanlık; Bu söz söylendikten 3 yıl sonra Çarlık Rusya’sının Bolşevikler tarafından yıkılması ile oldu. Rus halkının malı, namusu kısaca her şeyi payimal oldu.
2. Karanlık ise bir küçücük uçağın Kızıl Meydan’a inmesi ile 3 yıllık kısa bir zamanda 1990’da Sovyet Rusya’sının çökmesi ile meydana geldi. Nitekim Sovyet Rusya onlarca parçaya bölündü ekonomisi çöktü. Bolşevik devriminden pek de farklı olmayan bir felaket dönemini yaşadılar.
Ve şimdi ise 3. Karanlık vakti gelmiş gibi. Yine bir uçak yüzünden bu sefer Türk F-16’sı, Putin Rusya’sını sekerat vaktine soktu. Çünkü hala Sovyet Gizli Servisi KGB yöneticisi gibi hareket eden Putin, adeta gözü kapalı bir şekilde uçuruma yuvarlanıyor. Çarlık Rusyasındaki Rasputin gibi. Bu ise Rus-Putin. Hiçbir aklı başında adam “Yahu Rus-Putin bir dur! Ne demeye kabile yöneticisi gibi konuşup zaten bitip tükenme eşiğine gelmiş Rusya’ya son noktayı koyacaksın” diye sormaya bile cesaret edemiyor, vesselam…